logoСУМСЬКЕ ОБЛАСНЕ УПРАВЛІННЯ ЛІСОВОГОlogo
ТА МИСЛИВСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

Охтирські лісівники потурбувались про любителів «тихого полювання»

Осінні дощики зросили спраглу від літньої посухи землю й з-під опалого листя почали проступати голівки грибочків. Ліс гостинно відчинив свої шати перед любителями «тихого полювання», та щоб воно видалось безпечним охтирські лісівники зробили для грибників цілу підбірку корисного матеріалу.

То ж знайдіть хвилинку і поцікавтесь.

Восени наші ліси зазвичай багаті на їстівні гриби. Наявність у грибах значної кількості білків, вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин дає змогу розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт. Кількість їстівних грибів, що трапляються у нашій місцевості, — близько 10-15 видів. Водночас налічується майже 80 видів отруйних грибів, з них особливо небезпечні — 20-25. Деякі з них за зовнішнім виглядом нагадують їстівні гриби. До найнебезпечніших отруйних грибів відносять, зокрема, бліду поганку, печерицю жовтошкіру, рядовку тигрову, мухомор, строчок, павутинник, опеньок несправжній. Ураховуючи той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, соління, сушіння, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися впродовж усього року.

Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води), тому їх необхідно переробляти в день збирання. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Пов’язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) у грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м’ясі або рибі.

Отруєння грибами проявляється по-різному, залежно від того, який гриб спричинив захворювання. Наслідки отруєння залежать, крім виду гриба, також від віку та стану здоров’я постраждалого, кількості з’їдених грибів. Найтяжче переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються летальні випадки.

За характером дії на людину отруйні гриби діляться на три групи: переважної дії на шлунково-кишковий тракт (печериця отруйна, опеньки сірчано-жовтий та цегляно-оранжевий несправжні), нервову систему (мухомори червоний та пантеровий) та печінку і нирки (бліда поганка та її різновиди, павутинник оранжево-червоний, гриб зонтик цегляно-сіро-червоний).

Анонси:

Саджанці декоративних рослин для ландшафтного дизайну можна придбати у Лебединському лісгоспі

жовт. 11, 2019
ДП “Лебединський лісгосп” реалізовує саджанці найбільш популярних видів…
Читати далі...

Події:

На базі Тростянецького лісгоспу відбувся обласний семінар методистів відділів освіти

жовт. 17, 2019
Днями, учнівське лісництво «Нескучанське», що діє на базі Тростянецького…
Читати далі...

Новини лісгоспів:

У Сумському лісгоспі до збору жолудів долучилися їх найменші друзі

жовт. 16, 2019
У лісівників восени гаряча пора: лісокультурна кампанія у самому розпалі.…
Читати далі...